Go to the content
Home Page > Find Materials > Material Details

Material Details

ずかんはたらく微生物 見ながら学習調べてなっとく

  • Content Introduction 知っておきたい基本的な微生物の知識と、人間にとって役立つ微生物を写真とイラストで紹介。肉眼では見えない小さな微生物のはたらく仕組みを絵でわかりやすく説明する。「絵でさがす微生物けんさく表」「さくいん」付き。
待機中

Collection Information

Registration Number Library Book Place Call Number Category Restriction Status
182061492 Tamaho 児童② 465 ナ Children's Books  
92060792 Tatomi りか・どうぶつ 465 ナ Children's Books  
Reservation Count 0

Basic Information

Title ずかんはたらく微生物
Title (Reading) ズカン/ハタラク/ビセイブツ
Subtitle 見ながら学習調べてなっとく
Subtitle (Reading) ミナガラ/ガクシュウ/シラベテ/ナットク
並列タイトル Microorganisms at Work
Author 中島/春紫∥著
Author (Reading) ナカジマ,ハルシ
Publisher 技術評論社
Publication Date 2022.5
Number of Pages, etc. 127p
Dimensions 26cm
Price \2680
ISBN 978-4-297-12870-8
Content Description 知っておきたい基本的な微生物の知識と、人間にとって役立つ微生物を写真とイラストで紹介。肉眼では見えない小さな微生物のはたらく仕組みを絵でわかりやすく説明する。「絵でさがす微生物けんさく表」「さくいん」付き。
Content Discription (Children) ふわふわのパン、ネバネバした納豆、だしをとるかつお節…。すべて微生物(びせいぶつ)がつくっていた!微生物の基本をイラストで説明し、食べ物をおいしくする微生物や健康に役立つ微生物などを紹介(しょうかい)。肉眼では見えない小さな微生物のすがたをとらえた顕微鏡(けんびきょう)写真ものっています。
NDC 9 465
NDC 10 465
Intended Audience 小学5~6年生,中学生,一般(B5FL)

Author Introduction

<中島/春紫∥著>
明治大学農学部農芸化学科教授。博士(農学)。専門は応用微生物学。著書に「微生物の科学」など。

Study Subject

Study Subject 微生物
Study Subject(Reading) ビセイブツ
Study Subject ウイルス   p16-17
Study Subject(Reading) ウイルス
Study Subject 細菌   p18-19,96-97
Study Subject(Reading) サイキン
Study Subject かび   p20-21,48-49,60-61,78-79
Study Subject(Reading) カビ
Study Subject きのこ   p22-23
Study Subject(Reading) キノコ
Study Subject 原生動物   p24-25
Study Subject(Reading) ゲンセイ/ドウブツ
Study Subject 人体   p26-27
Study Subject(Reading) ジンタイ
Study Subject 光合成   p28-29
Study Subject(Reading) コウゴウセイ
Study Subject 顕微鏡   p36-37
Study Subject(Reading) ケンビキョウ
Study Subject 培養   p38-39
Study Subject(Reading) バイヨウ
Study Subject 酵母菌   p42-43,52,58-59
Study Subject(Reading) コウボキン
Study Subject 乳酸菌   p44-45,53-56
Study Subject(Reading) ニュウサンキン
Study Subject 納豆   p46-47
Study Subject(Reading) ナットウ
Study Subject   p50-51
Study Subject(Reading)
Study Subject チーズ   p56-57
Study Subject(Reading) チーズ
Study Subject こうじかび   p60-61,66
Study Subject(Reading) コウジカビ
Study Subject かつお節   p60-61
Study Subject(Reading) カツオブシ
Study Subject しょう油   p62-63
Study Subject(Reading) ショウユ
Study Subject 発酵食品   p64-65
Study Subject(Reading) ハッコウ/ショクヒン
Study Subject 腸内細菌   p68-73
Study Subject(Reading) チョウナイ/サイキン
Study Subject 虫歯   p74-75
Study Subject(Reading) ムシバ
Study Subject 抗生物質   p78-79,84-85
Study Subject(Reading) コウセイ/ブッシツ
Study Subject ビタミン   p80-81
Study Subject(Reading) ビタミン
Study Subject 遺伝子   p82-83
Study Subject(Reading) イデンシ
Study Subject 遺伝子組換え   p88
Study Subject(Reading) イデンシ/クミカエ
Study Subject バイオエタノール   p90-91
Study Subject(Reading) バイオエタノール
Study Subject プラスチック   p92-93
Study Subject(Reading) プラスチック
Study Subject みどりむし   p94-95
Study Subject(Reading) ミドリムシ
Study Subject 酵素   p102-103
Study Subject(Reading) コウソ
Study Subject 環境問題   p109-125
Study Subject(Reading) カンキョウ/モンダイ
Study Subject   p110-111
Study Subject(Reading) ツチ
Study Subject コンポスト   p118-119
Study Subject(Reading) コンポスト
Important Points
  • Please note that due to copyright restrictions, some materials may not be available for loan.
  • Please also be aware that the latest issue of magazines cannot be borrowed until the next issue is received.
  • To make reservations via the homepage, you need to complete user registration at the library and register your password and email address.
  • You can reserve up to five items per person using the online reservation service.
  • However, for assigned reading books, the limit is two items. Audiovisual materials (videos, CDs, DVDs) cannot be reserved.
  • Select the receiving library and press the "Add to Reservation Cart" button.

Go to the top of this page