Go to the content

Material Details

釣って食べて調べる深海魚(たくさんのふしぎ傑作集)

  • Content Introduction ノドグロのノドはなぜ黒い? キンメダイの目はなぜ美味い? 釣って調べると、新種発見も!? 太陽の光がとどかず、エサとなる生物も少ない、きびしい世界で生きる深海魚たちの謎と魅力を写真でわかりやすく紹介する。
待機中

Collection Information

Registration Number Library Book Place Call Number Category Restriction Status
182065478 Tamaho 児童シリーズ本 664 ヒ Children's Books  
192016358 Toyotomi 児童2 664 ヒ Children's Books  
92064227 Tatomi しゅげい・りょうり 664 ヒ Children's Books  
Reservation Count 0

Basic Information

Title 釣って食べて調べる深海魚
Title (Reading) ツッテ/タベテ/シラベル/シンカイギョ
Author 平坂/寛∥文
Author (Reading) ヒラサカ,ヒロシ
Author キッチンミノル∥写真
Author (Reading) キッチン ミノル
Author 長嶋/祐成∥絵
Author (Reading) ナガシマ,ユウセイ
Series たくさんのふしぎ傑作集
著作 釣って食べて調べる深海魚
Publisher 福音館書店
Publication Date 2024.5
Number of Pages, etc. 39p
Dimensions 26cm
Price \1300
ISBN 978-4-8340-8784-0
Content Description ノドグロのノドはなぜ黒い? キンメダイの目はなぜ美味い? 釣って調べると、新種発見も!? 太陽の光がとどかず、エサとなる生物も少ない、きびしい世界で生きる深海魚たちの謎と魅力を写真でわかりやすく紹介する。
Content Discription (Children) 深海とは、海面から200メートルより深い海のこと。太陽の光がとどかず、朝も昼も夜も真っ暗な世界に生きている深海魚は、いったいどんな姿(すがた)をしているのでしょうか。東京湾(とうきょうわん)で釣(つ)れる深海魚、食べるとおいしい深海魚など、深海魚の魅力(みりょく)を写真で紹介(しょうかい)します。
NDC 9 664.6
NDC 10 664.6
Intended Audience 小学3~4年生(B3)

Author Introduction

<平坂/寛∥文>
長崎県生まれ。生物専門のライター。(財)黒潮生物研究所客員研究員として深海魚の研究も行う。

Study Subject

Study Subject 深海魚
Study Subject(Reading) シンカイギョ
Study Subject 釣り   p2-7
Study Subject(Reading) ツリ
Study Subject 市場   p8-9
Study Subject(Reading) イチバ
Study Subject 深海   p10-11
Study Subject(Reading) シンカイ
Study Subject 発光生物   p16-17
Study Subject(Reading) ハッコウ/セイブツ
Study Subject ひれ   p18-19
Study Subject(Reading) ヒレ
Study Subject さめ   p20-23
Study Subject(Reading) サメ
Study Subject 魚料理   p20-33
Study Subject(Reading) サカナリョウリ
Study Subject 揚げ物   p20-21
Study Subject(Reading) アゲモノ
Study Subject 刺身   p22-23
Study Subject(Reading) サシミ
Study Subject かます   p24-25
Study Subject(Reading) カマス
Study Subject かれい   p26-27
Study Subject(Reading) カレイ
Study Subject 煮物   p26-29
Study Subject(Reading) ニモノ
Study Subject きんめだい   p28-29
Study Subject(Reading) キンメダイ
Study Subject あんこう   p30-31
Study Subject(Reading) アンコウ
Study Subject 鍋料理   p30-31
Study Subject(Reading) ナベリョウリ
Important Points
  • Please note that due to copyright restrictions, some materials may not be available for loan.
  • Please also be aware that the latest issue of magazines cannot be borrowed until the next issue is received.
  • To make reservations via the homepage, you need to complete user registration at the library and register your password and email address.
  • You can reserve up to five items per person using the online reservation service.
  • However, for assigned reading books, the limit is two items. Audiovisual materials (videos, CDs, DVDs) cannot be reserved.
  • Select the receiving library and press the "Add to Reservation Cart" button.

Go to the top of this page